• vmv

Červená houbová polévka




Suroviny pro 5-6 osob:

- přibližně 40 gramů másla

- kořenová zelenina (2 mrkve, 1 větší petržel nebo 2 malé, 1/3 hlavy celeru)

- 1 velká celá cibule

- 4 větší brambory

- 1 větší nebo dva menší stonky čerstvého libečku

- 2 stroužky česneku

- bohatý svazek pažitky

- případně svazeček petrželky na ozdobu polévky

- sůl

- drcený kmín

- mletý černý pepř dle chuti

- 1,5 čajové lžičky červené sladké mleté papriky

- 2,5 -3 litry kuřecího vývaru (podle výsledné hustoty polévky)

- 1 střední miska (asi 1 l) syrových očištěných hub nakrájených na kostky (nejlepší je směs různých druhů) nebo přibližně 300 gramů mražených (před zamražením podušených na másle)

- 4 nožičky jemných telecích párků (volíme ty nejkvalitnější, které mají vysoký podíl masa a jsou velmi libové) nebo 250 gramů libového uzeného masa nakrájeného na kostičky


Postup:

Na 2/3 másla zlehka orestujeme cibuli, kterou necháme pouze zesklovatět. Přidáme kořenovou zeleninu. Celer a petržel necháme vcelku na velké kusy, které později z polévky vyndáme. Mrkev nakrájíme na kolečka, v polévce nám totiž zůstane celá.

Zlehka orestujeme zeleninu. Stačí, aby se máslo zbarvilo mrkvičkou do oranžova. Dále přidáme na kostičky (asi 1,5x1,5 cm) nakrájené brambory, které také orestujeme, osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín a zalijeme kuřecím vývarem. Takto vaříme do doby, než máme poloměkké brambory. Následně přidáváme snítky libečku, aby vypustily do polévky chuť.

Když se brambory uvaří do měkka, do polévky přidáme hříbky a uzené maso nakrájené na kostičky. Použít můžeme také telecí párky nakrájené na kolečka. Dále přidáme nadrobno pokrájený česnek a současně vyndáme libeček.

Polévku opět krátce povaříme (jsou-li hříbky syrové vaříme cca 8-10 min, jsou-li předem tepelně upravené stačí cca 5 minut). Vyvařenou kořenovou zeleninu z polévky vyndáme a odstavíme z plotny.

Na zbytku másla (asi 1/3 z celkového množství) si na pánvi lehce osmahneme nadrobno nakrájenou pažitku, kterou necháme spíše rozvonět. Velmi rychle by nám totiž mohla zčernat. Vypneme plotnu a k pažitce přisypeme sladkou mletou papriku, kterou krátce zpěníme. Ani ta nesmí zčernat! Takto připravenou směs vmícháme do hotové polévky, dosolíme a dochutíme kořením dle vlastní chuti. Pokud patříte mezi milovníky petrželky, jen možné ještě pokrájenou přidat na ozdobu.


Hotová polévka by měla být jemná, ale voňavá po houbách a bylinkách.


Dobrou chuť!




222 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše