• nikavitova

Bezlepkové věnečky s oříškovým krémem (vegan a slazené rýžovým sirupem)(cca 12 ks)



Mokré ingredience:

2 zralé banány

200 ml rýžového sirupu bio

140 g vegan másla (alsan bio)

vanilka


Suché ingredience:

430 g bezlepkové mouky

kypřící prášek bio bez lepku

čjová lžička xantanu

špetka soli


Mokré ingredience důkladně rozmixujeme v mixéru.


Odvážíme si 430 g bezlepkové mouky (doporučuji čirokovou, pohankovou, jáhlovou případně mandlovou)

Přidáme kypřící prášek bio bez lepku, špetku soli a čajovou lžičku xantanu (ta nám podrží těsto pohromadě).

Suché ingredience zamícháme v misce a přidáme do mixéru a důkladně mixujeme. Výsledná konzistence musí být hustější, aby nestékala ze stěrky.


Připravíme si zdobící sáček se zdobičkou a do plechu na donuty plníme.


Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 7 minut, než věnečky zrůžoví.


Krém:

cca 200 g hotové kaše z nebělené maizeny

250 g vegan másla (cocovit nebo alsan bio)

150 g ořechů

kokosové mléko

rýžový sirup

vanilka, rum pokud chceme

vegan čokoláda a čerstvé ovoce na ozdobení


Připravíme si nebělenou maizenu, kterou zamícháme s kokosovým mlékem, přidáme rýžový sirup a za stálého míchání vaříme, až vznikne hustá kaše. Necháme vychladit.


Z lednice si vyndáme vegan máslo (ideálně cocovit nebo alsan bio). Maizena a máslo by měli mít přibližně stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.


Do mixéru si dáme 150 g oříšků (vlašské, pekanové, lískové, mandle, buráky) a umixujeme si oříškové máslo. Pokud to náš mixér nezvládne, můžeme buď použít hotové oříškové máslo nebo oříšky rozmixovat na menší kousky a v krému pak budou hezky křupat.


K oříškům přidáme vegan máslo, šleháme a postupně zašleháváme maizenu. Dochutíme případně vanilkou, rumem nebo sirupem Pokud máme radši sladší krém, dosladíme rýžovým sirupem.


Vychladnuté věnečky podélně rozkrojíme a naplníme krémem. Pak ozdobíme vegan čokoládou nebo domácím karamelem z rýžového sirupu, ovocem nebo oříšky.




50 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše