• nikavitova

Drobenkový koláč s rebarborou a jahodami – bez lepku, vegan, slazený rýžovým sirupem a kokosovým cuk



Suché ingredience:

70 g ovesných vloček bez lepku

70 g mandlí

50 g jáhlové mouky

50 g čirokové mouky

100 g pohankové mouky

½ čajové lžičky xantanu nebo guaranové gumy

Kypřící prášek bio bez lepku

Půl lžičky jedlé sody

Špetka soli

Mokré ingredience:

2 dcl rýžového nebo kokosového mléka

1 dcl oleje (za studena lisovaný slunečnicový)

1 zralý banán

1,5 dcl rýžového sirupu bio (pokud máte rádi sladší, můžete dát víc)

Vanilka

Drobenka:

1 polévková lžíce vegan másla (alsan bio nebo cocovit)

½ polévkové lžíce kokosového oleje

Čajová lžička skořice bio

2 polévkové lžíce kokosového cukru

50 g čirokové mouky

50 g plátků mandlí

Rebarbora a jahody

Jako první si oloupeme rebarboru a jahody, které nakrájíme na malé kostičky. Dáme do misky a posypeme kokosovým cukrem. Dobře promícháme a necháme odpočívat.

Dále v mixéru pomeleme mandle s vločkami na mouku, vysypeme do misky a dáme na stranu.

Do mixéru vložíme mokré ingredience a dobře rozmixujeme. Vše se nám hezky spojí a vznikne řídká hmota.


V misce smícháme suché ingredience včetně mletých mandlí a vloček, lžící promícháme a nasypeme do mixéru. Mixujeme, než vznikne hladká hmota. Výsledná konzistence musí být vláčná a středně řídká, aby se hezky nalila na plech. Pokud je těsto moc husté, přidáme mléko, pokud moc řídké, přidáme trochu mouky. Každá bezlepková mouka totiž saje jinak.

Připravíme si plech (např. 24 cm x 35 cm), zahřejeme troubu na 170 stupňů, vylijeme na plech a rebarboru s jahodami rovnoměrně rozprostřeme na těsto.

Dáme do trouby na 10 minut a mezitím si připravíme drobenku.

Do misky si dáme máslo, kokosový olej, kokosový cukr a skořici a postupně přidáváme mouku a plátky mandlí, až dosáhneme drobenkové konzistence.

Vyndáme koláč z trouby a posypeme drobenkou. Navrch můžeme dát zbylé plátky mandlí a dopečeme ještě cca 15 minut. Že je koláč hotový, zjistíme tak, že zapíchneme párátko do středu koláče a vytáhneme ho suché.

Po vychladnutí koláč ozdobíme čerstvými jahodami a domácím karamelem z rýžového sirupu.

Recept na karamel:

V hrnci si smícháme 2 dcl rýžového sirupu bio a cca 1 dcl tuhé části kokosového mléka, zahřejeme a přidáme špetku himalájské soli. Mícháme, než karamel začne bublat. Poté snížíme teplotu a necháme redukovat při nízké teplotě asi 10- 15 minut. Odstavíme a necháme vychladnout.






108 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše