• vmv

Křepelčí vajíčka jako divočina



Jsou roztomilá, malá a kropenatá. Křepelčí vajíčka si u nás získávají stále větší pozornost. Ačkoliv to při jejich velikosti nevypadá, jsou doslova nabitá živinami. Pravidelně by si prý křepelčí vajíčka měli dopřávat cukrovkáři, alergici nebo děti se sníženou imunitou.


Oproti slepičím vejcím, která jsou pětkrát větší, naopak obsahují pětkrát více fosforu, který prospívá duševnímu vývoji. Bohatá jsou také na draslík nebo železo. Mnohem lépe jsou na tom i s vitamíny B1, B2, vitamínem A, který mají oprosti klasickým slepičím vajíčkům asi dvojnásobek.

Křepelčí vajíčko má také vyšší poměr žloutku, který nabízí velké množství esenciálních fosfolipidů, konkrétně lecitinu, čímž příznivě působí na kardiovaskulární systém.


Slepičích vajíček se lidé trpící vysokým cholesterolem snaží vyvarovat. Křepelčí vajíčko obsahuje asi o 100mg méně cholesterolu než slepičí vajíčko. Při konzumaci bychom přesto měli přihlížet na svůj zdravotní stav.


Křepelky netrpí infekcemi. Jejich tělesná teplota je 42°C. Skořápky vajíček jsou pevné a odolné proti bakteriím. Skořápka navíc obsahuje řadu cenných prvků-měď, mangan, vápník, železo, síru, zinek křemík, fluorid. Jemně nadrcené se mohou přidávat do vařených jídel.

Pokud jste ještě neměli možnost nebo odvahu malé kropenaté vajíčko ochutnat, možná budete překvapeni. Zkušení gurmáni se u chuti těchto miniaturních vajíček shodují, že je z nich cítit „divočina“, stejně jako u zvěřiny.


Lidé také křepelčí vajíčka označují jako slaná, kyselá, zemitá nebo dokonce jemná s příchutí trávy.


A využití nenalezneme pouze v kuchyni. Syrová křepelčí vajíčka se hodí také jako základ pleťové masky. Jestli toužíte po vláčné pleti, smíchejte tři křepelčí vajíčka se lžící plnotučného tvarohu a 20 minut si blahodárný pocit užívejte na svém obličeji.

48 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Láska