• vmv

KVÁSKOVÉ JIDÁŠE ZE ŠPALDOVÉ MOUKY


INGREDIENCE NA ROZKVAS:

150 g HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

100 g VODY

1 LŽÍCE KVÁSKU

V případě, že máme kvásek žitný, je lepší ho převést na špaldový. Ten připravíme z 10 g kvásku žitného, 100 g hladké špaldové mouky a 60 g vody. Z ingrediencí uhněteme tuhý kvas, který necháme pracovat 8-12 hodin. Správně vypracovaný kvásek by měl zdvojnásobit své množství. Následně z kvásku odebereme opět lžíci a postup zopakujeme-tedy smícháme s moukou a vodou ve stejném poměru jako na začátku. Navíc přidáme lžíci cukru a necháme opět pracovat 8-12 hodin. Z takto připraveného kvásku zaděláváme těsto.

INGREDIENCE NA TĚSTO:

200 g ŠPALDOVÉHO KVÁSKU

300 g HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY (1/3 CELOZRNNÉ A 2/3 BÍLÉ)

100 g SVĚTLÉHO TŘTINOVÉHO CUKRU KRYSTALU

60 g SMETANY NA VAŘENÍ

2 ŽLOUTKY

90 g MÁSLA

½ LŽIČKY SOLI


Rozkvas je nejlepší připravit už večer před pečením. Lžíci kvásku smícháme s moukou, vlažnou vodou a necháme kvasit při pokojové teplotě v uzavřené nádobě do druhého dne. Ráno, přibližně za 8 hodin, smícháme rozkvas v míse robota s moukou, cukrem a žloutky. Poté necháme na pomalé otáčky hníst 5 minut. Následně přidáme změklé máslo, vanilku, citronovou kůru a sůl. Robota necháme dalších 10 minut pracovat. Dobře prohnětené těsto poznáme podle toho, že se lehce odlepuje od stěn misky a když s ním začneme pracovat, nepřilepuje se nám na ruce. Jako poslední přidáme okapané rozinky. Těsto přikryjeme a necháme kynout 3-4 hodiny, nejlépe v teplé místnosti. Během této doby těsto alespoň 2x překladem. Nakynuté těsto stočíme do bochánku a necháme opět kynout na plechu vyloženém pečícím papírem pod velkou miskou opět 3-4 hodiny. Jidášky zvětší svůj objem ještě přibližně o třetinu. Poté je pomašlujeme žloutkem rozkvedlaným v mléce a dáme péct do trouby vyhřáté na 210 °C, do které umístíme na spodní příčku ještě jeden plech s přibližně 200 ml vody. Pečeme při vyšší teplotě 10 minut a poté troubu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 10 -15 minut. Než se jidáše upečou rozpustíme si med s máslem a hned jak je vyndáme z trouby je pomažeme a necháme vychladnout na mřížce.


Zdroj: http://vintagekitchen.cz/




394 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše