• vmv

KVÁSKOVÝ MAZANEC



INGREDIENCE NA ROZKVAS:

1 LŽÍCE PŠENIČNÉHO NEBO ŽITNÉHO KVÁSKU 150 g HLADKÉ PŠENIČNÉ NEBO ŠPALDOVÉ MOUKY 100 g VLAŽNÉ VODY INGREDIENCE NA TĚSTO:

300 g HLADKÉ PŠENIČNÉ NEBO ŠPALDOVÉ MOUKY (MŮŽE BÝT 1/3 CELOZRNNÉ A 2/3 BÍLÉ) 80 g SVĚTLÉHO TŘTINOVÉHO CUKRU 70 g MLÉKA 80 g MÁSLA 2 ŽLOUTKY 2 VANILKOVÉ CUKRY KŮRA Z JEDNOHO CITRONU ŠPETKA SOLI 70 g ROZINEK (den předem namočených v rumu) INGREDIENCE NA POTŘENÍ:

1 ŽLOUTEK 1 LŽIČKA MLÉKA HRST MANDLOVÝCH LUPÍNKŮ POSTUP:


Rozkvas je nejlepší připravit už večer před pečením. Lžíci kvásku smícháme s moukou, vlažnou vodou a necháme kvasit při pokojové teplotě v uzavřené nádobě do druhého dne. Ráno, přibližně za 8 hodin, smícháme rozkvas v míse robota s moukou, cukrem, žloutky a mlékem. Poté necháme na pomalé otáčky hníst 5 minut. Následně přidáme změklé máslo, vanilku, citronovou kůru a sůl. Robota necháme dalších 10 minut pracovat. Dobře prohnětené těsto poznáme podle toho, že se lehce odlepuje od stěn misky a když s ním začneme pracovat, nepřilepuje se nám na ruce. Jako poslední přidáme okapané rozinky. Těsto přikryjeme a necháme kynout 3-4 hodiny, nejlépe v teplé místnosti. Během této doby těsto alespoň 2x překlademe. Nakynuté těsto stočíme do bochánku a necháme opět kynout na plechu vyloženém pečícím papírem pod velkou miskou opět 3-4 hodiny. Na závěr mazanec potřeme žloutkem s kapkou mléka, posypeme plátky mandlí a nařízneme na povrchu do kříže.

Do trouby předehřáté na 210 °C umístíme další plech se 150 ml vody. Plech s mazancem pečeme při stejné teplotě. Po 10 minutách snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 40-50 minut. Horký mazanec necháme vychladnout zabalený v utěrce.


http://vintagekitchen.cz/




395 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše