• vmv

Tajemství syrové stravy podle Evy Kavkové


Pohankové rawsotto


Ingredience:

3 hrnky naklíčené pohanky

2 červené papriky

1 hrnek řapíkatého celeru


Ingredience na dresing:

½ hrnku kešu ořechů

½ hrnku tahini

½ hrnku vody

½ lžičky kari

½ lžičky kurkumy

2 lžíce medu

1 stroužek česneku

1 lžíce oleje

1 lžička soli

kari na zdobení


Postup:

Na přípravu rawsota si musíme dopředu nechat naklíčit pohanku. Tu namočíme na 1 hodinu do vody, poté scedíme, důkladně propláchneme a dáme do klíčící misky nebo lahve. Proplachujeme alespoň třikrát denně.

O klíčky se musíme dobře starat, protože pohanka je náchylná na plísně. Za dobrých podmínek nám naklíčí do druhého dne.


Červenou papriku a řepíkatý celer nakrájíme na jemno a smícháme s naklíčenou pohankou.


Dresink si připravíme v mixéru, ve kterém najednou rozmixujeme všechny ingredience na hladký krém bez hrudek. Nalijeme na pohankovou směs a důkladně prohněteme, aby se nám chutě hezky spojily. Takto připravené rawsoto necháme 10 minut rozležet.


Na talíři ozdobíme kari kořením.


Avokádovo-kokosový krém


Ingredience:

2 zralá avokáda

2 hrnky kokosového mléka

1 hrnek vody

4 lžíce citrónové šťávy

1 větší stroužek česneku

1 lžička soli

½ lžičky kari

½ lžičky chilli

2 hrsti kudrnky

4 lžíce strouhaného kokosu


Ingredience na výrobu kokosového mléka:

1 hrnek sušeného strouhaného kokosu nebo dužiny čerstvého kokosu

4 hrnky vody


Postup:

Na přípravu polévky budeme potřebovat kokosové mléko. Nejjednodušší a nejlevnější způsob přípravy tohoto mléka je ze strouhaného kokosu a vody.

Do mixéru vysypeme koko, který zalijeme vodou. Necháme chvíli namočit a potom mixujeme alespoň 90 vteřin. V mléce můžeme dle libosti nechat kokosovou drť a rovnou použít. V případě, že máme rádi hladkou směs, mléko přecedíme přes plátýnko a dostaneme tak pouze hladké mléko.


Avokádo rozkrojíme na půl, vyjmeme pecku a lžící vydlabeme. Následně vložíme do mixéru, zalijeme kokosovým mlékem, vodou a krátce pomixujeme. Přidáme citrónovou šťávu, česnek, koření a znovu mixujeme. S česnekem, ale opatrně, v syrovém rozmixovaném stavu je jeho chuť velmi intenzivní. Napoprvé raději s česnekem šetříme, vše rozmixujeme, ochutnáme a případně přidáme další česnek. Polévka je po rozmixování krásně jemná a krémová.

Na talíři nebo v misce dozdobíme snítkou petrželky kudrnky.


Raw Coleslaw


Ingredience na základ:

¼ červeného zelí

¼ bílého zelí

¼ máslové dýně

3 mrkve

hrst koriandru


Ingredience na dresink:

¼ hrnku ořechů kešu

150ml olivového oleje

1 červená paprika

2 cm zázvoru

2 lžičky agáve sirupu

1 lžíce jablečného octa

2 lžičky tamari

hrst koriandru

1 lžička soli


Postup:

Červené a bílé zelí nakrouháme. Máslovou dýní oloupeme a zbavíme případných semínek. Spolu s mrkví nakrouháme na jemno na struhadle nebo v robotu za pomoci krouhacího disku. Vše v míse promícháme a přidáme nasekaný koriandr.


Postup dresink:

¼ hrnku kešu ořechů namočíme alespoň na 2 hodiny. Ořechy dáme do mixéru, zalijeme olejem a přidáme všechny ostatní ingredience. Papriku předem lehce pokrájíme, aby se lépe mixovala. Vše rozmixujeme do hladka.


Hotovým dresinkem přelijeme směs zelí, dýně a mrkve a necháme marinovat alespoň 1 hodinu při pokojové teplotě do změknutí. V lednici můžeme nechat salát marinovat přes noc.


více o RAW stravě na www.evakavkova.com

Tyto a další recepty najdete v knize: Tajemství syrové stravy




196 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše