• vmv

Zdravé recepty na grilu



Češi milují grilování a stále častěji dávají přednost zdravým pokrmům. K objevování nových chutí můžeme v letním období využít právě gril na vlastní zahradě nebo terase. Zdravě a přitom chutně je možné grilovat bílé maso, ryby nebo zeleninu. Letní kuchyň by neměla náš organismus moc zatěžovat, proto můžeme zvolit například tresku, která je chutná a velmi dietní.


Treska s bazalkovým pestem


Treska

Sůl

Pepř

Citron nebo limetka

Olivový olej


Suroviny na pesto:

jeden díl bazalkových listů

dva díly olivového oleje

dva díly parmazánu

půl dílu piniových oříšků

stroužek česneku


Postup:

Filety si nejdříve lehce osolíme a opepříme. Rybu pokapeme citrónem nebo výraznější limetkou a necháme takto připravené chvíli odpočinout.

Mezitím si v hmoždíři začneme chystat domácí pesto. Utřeme lístky bazalky s piniovými oříšky. K bazalce přidáme na kousky nasekaný stroužek česneku, osolíme. Pro lepší barvu je možné přidat také nať čerstvé petržele, jelikož obsahuje velký podíl chlorofylu, zeleného barviva. Vše v hmoždíři řádně utřeme. Nakonec přidáme olivový olej a strouhaný parmazán.

Nyní se můžeme pustit do samotného grilování tresky. Předtím než jí položíme na rozpálený gril, filety potřeme z obou stran olivovým olejem. K potírání můžeme vzít například snítku libečku, která maso ještě lehce provoní.

Na talíři grilovanou tresku podáváme s bazalkovým pestem a lehce osolenými a opepřenými rajčátky.



Kromě masa můžeme na grilu pohodlně připravit vynikající zeleninu. S oblibou se griluje cuketa, papriky, lilky, rajčata, kukuřice nebo třeba žampiony.

Grilovaná zelenina má určitá pravidla, aby byla chutná a pěkně šťavnatá. Na grilování volíme menší lilek nebo cuketu, červenou nebo žlutou papriku a cibuli ideálně bílou. Zeleninu také nikdy nekrájíme tenčí než 1 centimetr.



Šťavnatá grilovaná zelenina


Před samotným grilováním nebudeme ani solit ani pepřit, protože pepř se spaluje, což nikdy na skvělé chuti nepřidá. Gril před grilováním zeleniny pouze postříkáme směsí vody a oleje a necháme řádně rozpálit. Připravenou zeleninu poté na rošt pěkně narovnáme a opečeme z obou stran. Nakonec zeleninu zakápneme olivovým olejem s jemně nasekanými bylinkami, osolíme, opepříme a důkladně promícháme.

Takto připravenou zeleninu podáváme studenou.




31 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše