• jim

Zdravější grilování s masem i bez masa - recepty


Jehněčí špízy s domácí plackou a jogurtovým dipem


SUROVINY na 3 porce: Maso jehněčí mleté (plec libová) 500 g Koriandr čerstvý 20 g Chilli koření 5 g Citrónová šťáva 20 g Kmín římský mletý 10 g Česnek 3 stroužky Mouka celozrnná pšeničná jemná 250 g Olej řepkový 1 lžička Jogurt bílý polotučný 200 g Máta čerstvá 10 g Rajčata 200 g Salát ledový 200 g Sůl, pepř dle potřeby

POSTUP: Nejdříve si připravíme masovou směs a těsto na chlebové placky. Mleté maso smícháme s nasekaným čerstvým koriandrem, chilli, lžící citrónové šťávy, římským mletým kmínem, prolisovaným česnekem, solí a pepřem a necháme chvíli odležet. Špejle na špízy namočíme na chvíli do vody. Mouku smícháme s 50 g jogurtu, solí a pomalu lijeme cca 150 ml vlažné vody. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. V případě potřeby přidáme mouku nebo vodu. Necháme na pár minut odpočinout. Zbytek jogurtu smícháme s nasekanou čerstvou mátou a dáme do lednice. Ledový salát a rajčata pokrájíme na kousky a pokapeme lžící citronové šťávy. Z masové směsi vytvarujeme oválné šišky, které napichujeme na namočené špejle či kovové jehlice. Před grilováním potřeme olejem a dáme na rozpálený gril z obou stran opéct dozlatova. Z těsta na placky vytváříme nejprve menší kuličky, které vyválíme na tenké placky (cca 2mm) a necháme z obou stran nasucho na pánvi opéct. Ihned teplé podáváme k masu s dipem a salátem.

Cizrnový burger s pečenými hranolky


SUROVINY:

Cizrna vařená 250 g (1 plechovka) Cibule 1 kus (nebo jarní cibulka) Česnek 2-3 stroužky Mrkev 1 ks (nebo jiná zelenina) Sůl, pepř špetka Koření (koriandr, římský kmín, garam masala, kurkuma, paprika, chilli) dle chuti (já dávám od všeho 1 lžičku) Čerstvé bylinky (koriandr, petržel, apod) dle chuti (klidně celý svazek) Žampiony čerstvé 100 g Olivový olej 2 lžičky

další ingredience dle chuti: brambory, celozrnné nebo bezlepkové pečivo, kečup, hořčice, čerstvá zelenina, olivový olej

POSTUP:

Propláchnutou uvařenou cizrnu rozmačkáme důkladně vidličkou nebo rozmixujeme. Přidáme na drobnou nasekanou cibuli, lžičku oleje, prolisovaný česnek, koření a nahrubo nastrouhanou mrkev. Na druhé lžičce oleje orestujeme nadrobno pokrájené žampiony, které pak vychladlé přidáme ke směsi. Doplníme nasekanými čerstvými bylinkami. Směs necháme chvíli odležet v lednici a pak tvoříme silnější placky, které opékáme na kvalitní pánvi nebo v troubě na pečícím papíru. Můžeme si udělat klasický burger, jen místo bílé bulky použijeme celozrnnou nebo bezlepkovou variantu. Potřeme kečupem a hořčicí, salátem a rajčetem. Jako náplň používám ještě grilované kolečko lilku, které se skvělé hodí k cizrně. Můžete si také udělat pečené hranolky z brambor. Syrové brambory nakrájíme, jen lehce pokapeme olivovým olejem, posolíme a dáme na pečicím papíru péct do trouby.

Více fit receptů najdete v jídelníčcích Zuzany Douchové, které sestavila ve třech verzích – redukční na hubnutí, udržovací pro zdraví a přibírací pro zdravou optimalizaci hmotnosti.


Více info o FIT jídelníčcích najdete - zde


46 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Láska